Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye - Határtalanul Program
Navigáció
 

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap
 

Waclaw Felczak
Waclaw Felczak
 

Határtalanul Program

Határtalanul Program 2017.szeptember, október hónap

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A pályázat célja  Magyarország és Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia

vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal/osztállyal rendelkező

szakképző iskoláiban tanuló diákok közösségi együttműködésének támogatása.

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Központ kiírásában adta be az iskolánk a pályázatot 2017. tavaszán, amit aztán sikeresen el is bíráltak.

A pályázatban a Kassi Szakkay József Ipari Szakképző Iskolával meglevő testvériskolai kapcsolatunkat kihasználva vettük fel a kontaktust. Szívesen fogadták a lehetőséget, így terveztük meg a megvalósítandó technikai feladatot és a kulturális programokat.

A pályázati megvalósítás első felében Mi Jászberényiek utaztunk Kassára. Szeptember 25-én,a  kiérkezésünk napján az ebéd után a szállás elfoglalása és tervezett városnézés volt a program. Elsétáltunk Kassa gyönyörű belvárosába, megnéztünk sok műemléket és épület, láttuk a Kassai Dómot. Sok a történelmi és  kulturális kapcsolódási pont a két ország között amit egyben örömmel, de a történelemre valő tekintettel egy kicsit szomorúan is láttunk.

A pályázat keretén belül a tanulók a létrehoztak több közlekedési csomópont szimulációs táblát, ami tulajdonképpen egy A4-es méretű bakelit alaplemez hordozóra kialakított útkereszteződés. Rajta az út és gyalogátkelő rajzzal, az ezek működését lehetővé tevő közlekedési lámpákkal. Ezeket kis Piros, Sárga, Zöld ledek jelenítették meg. A ledekhez tartozó kivezetésekkel, csatlakozókkal. A projektnek ezt a hardveres részét hozták létre a tanulók a Kassai testvériskolában vegyes csoportokban, tanári vezetéssel. Szeptember 26 és 27-én.

A kiérkezésünk napján A A 40 fő tanuló úgy volt beosztva, hogy egyszerre „csak” egy 20 fős csoport dolgozott a szimulációs táblán a másik 20 fő kirándult. Másnap csere a csoportok között. Délutánonként a kollégium helyi csapataival barátságos focimérkőzésen vettünk részt. Itt szép játékkal becsületesen helytálltunk, de ez sajnos csak a mezőny végére  volt elég. Viszont mindenki jól érezte magát.

A Csütörtöki napon szeptember 28-án minden tanuló és kísérőtanár közös kiránduláson vett részt ahol úti cél volt a Zempléni kalandpark, Borsi a Rákóczi kastély ahol a fejedelem született, majd eljutottunk a Kisgéresi pincesorra is ahol  „7 nyelven beszélő”  bográcsgulyást ettünk és sikerült megkóstolnunk hozzá (természetesen csak minimális mennyiségű) helyi készítésű finom bort is.

A nap végeztével, mindenki kellemes emlékekkel és tért haza. Elbúcsúztunk egymástól, megbeszéltük tapasztalatainkat, a projekt második felének ütemezés, és tervezett programjait. Mi  Jászberényiek a még aznap elkezdtünk összepakolni és készültünk a másnapi hazaútra.

Pénteken szeptember 29-én  a reggeli órákban elindultunk hazafelé, és dél körül szerencsésen haza is érkeztünk. Ezzel a Projekt első fele lezáródott.

 A Pályázat második felében október 16-án érkeztek a Kassai vendégek hozzánk Jászberénybe.  A program felépítés rendszere most is hasonlóképpen zajlott mint az első felében. Az első napon hétfőn a megérkezést követően ebéd és vezetett városnézés.

A munka kedden kezdődött. Itt az iskolában az Automatika teremben tanulta a PLC programozás csínját-bínját egyszerre 20 tanuló. Az eddigi tudásukkal és a most megszerzett ismereteikkel tesztelték a kassán elkészített szimulációs tábla működését, Viszgálták, a forgalom szervezés logikai struktúráját. A másik 20 fős csoport üzemlátogatásokn vett részt. Megnézték az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár porszívó gyárát, és a Fagyasztóláda gyártó üzemet. Majd ezután a Jász Plasztik gyárában a legújabb üzemcsarnokot. Délután Jászberényi Állat és Növénykertet tekintették meg a vendégeink. Másnap szerdán cseréltek a csoportok között. Ezen a napon délután pedig Bowling programot szerveztünk a vendégeink részére.

A csütörtöki nap volt ebben a szakaszban is a közuös kirándulás napja. Reggeli indulással Nagykőröst vettük célba. Az Arany János emlékév kapcsán megtekintettük az Arany 200 emlékkiállítást. A Nagykőrösi múzeumban láthattuk a költőnéhány használati tárgyát, kéziratát és az adott kort bemutató rövidfilmet.  Ezután indultunk tovább Ópusztaszerre, ahol az ebéd után megtekintettük a Feszty körképet és a skanzen rengeteg kiállítását és látványosságát.

Az esti órákban érkeztünk haza Jászberénybe. Másnap pénteken az iskolai október 23-i emlékműsorban közösen szerepeltek a tanulóink. A vendégeink közül 2 tanuló is fellépett. 1 tanuló verset mondott, a másik tanuló gitározott a műsorban. Jó volt közösen átélni a megemlékezés perceit.

Ezekután került sor a záró megbeszélésre, ahol az iskolánk igazgatója, szervező és kísérőtanárok foglaltuk össze a tapasztalatokat, értékeltük az elmúlt időszakot. Itt egyben megállapodtunk a lehetséges folytatásról is.

Ezután a vendégeink hazautaztak Kassára.

 

Reményienk szerint mindenkinek kellemes és tartalmas volt a Projekt minden fázisa, ahol mind a szakmai munka, mind a kapcsolatépítés sikeres volt.

 

Itt szeretném megköszönni iskolánknak a Projekt szervezésében nyújtott támogatását, a kísérő és szervező tanároknak a munkáját.        

Jászberényi tanárok Kassai tanárok
Taczmann Mária Aszzonyi Árpád
Kirják István  
Vallent Béla
Jancsik Árpád  
Rigó Gyula
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
Sponzoraink


Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu
Társoldalaink

Székhely intézményünk:Esélyegyenlőség
 

Étkezés

Következö havi ebédbefizetés idöpontja:

Szeptember 2. (Hétfô)
Szeptember 3. (Kedd)
Szeptember 4. (Szerda)

Aktuális Étlap

Térítési Díjak

Tájékoztató!
Megnyitás


Normatív étkezés igénylölap
Megnyitás

 

Facebook
Események
<< Július 2019 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

 

Bejelentkezés
Üdvözlet vendég! Bejelentkezés/Regisztráció
 

Bezárás
Bejelentkezés
Felhasználónév
Jelszó

Elfelejtetted a jelszavad?
Igényelj egyet itt.
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

A weboldal készítőihez kattints ide.